Zeytin Nedir ? Zeytin Nasıl Tüketilir ?
Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türü olan zeytin ağacının meyvesi olan Zeytin, özellikle Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika, Avustralya, Çin, Yeni Zelanda, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de yetiştirilmektedir.
Zeytinyağı üretiminin kaynağı olan ve Akdeniz bölgesinde yapılan tarım için önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra Akdeniz mutfağının temel bileşeni olarakta bilinmektedir. 5-15 metre uzunlupa ulaşabilen ve 1000 yıla kadar ömür sürebilen ağaçlarının yaprakları daima yeşildir. Aralık – Şubat aylarında hasat edilen Zeytin elle, sopalarla düşürülerek ya da silkme yöntemi ile toplanmaktadır.
Narlıdere markası ile sunduğumuz Zeytin Çeşitleri doğal ortamlarında yetiştirilmektedir.
Türk Mutfağı’nın vazgeçilmezlerinden olan Zeytin, özellikle kahvaltılarda aranan ve bol miktarda tüketilen bir besindir. İçerdiği zengin mineraller ve vitamin yönünden zenginilği sofralarda aranma sebebpleri arasındadır. “Zeytin güçlü bir antioksidan maddedi olmakla birlikte,”insan sağlığı açısından da bir çok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır. “Zeytinin Sağlığa Faydaları konusunda aşağıda değineceğiz. Hristiyanlar tarafından barışın simgesi olarak kabul edilen Zeytin Ağacı’nın Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v) Mirac’a çıkışının gerçekleştiği Zeytin Dağı’nda bulunan zeytin ağaçlarının da o zamandan kaldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra ağaçların Hz. İsa’nın çarmığa gerilmesine şahit ettiklerine inanılmaktadır.”
Doğal ve Lezzetli Zeytin çeşitlerimizi dilediğiniz şekilde tereddüt etmeden gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.Narlıdere
Kahvaltılarda, salatalarda, aperatif yiyecekler ve hemen hemen her gıdada kullanılabilen Zeytin ülkemizde en fazla tüketilen besinlerin başında gelmektedir. İçersinde bulunan iltihap önleyici besinler sayesinde bağırsaklar için harika denebilecek kadar iyi bir bakteri kaynağı olan Zeytin bağırsak hareketliliğini düzenler. Faydaları saymakla bitmeyen şifa kaynağı zeytin göz sağlığını korurken şeker hastaları içinde uygun besinlerdendir.
“Zeytin Çeşitleri renk olarak ele alındığında tamamen hasat edilme zamanı ve durumu ile ilgilidir. Siyah, Yeşil, Rengidönük olarak bilinen Zeytin tüketme istekleri doğrultusunda hasat edilmektedir.” Zeytin Cinsleri her bölgede farklı olarak bilinmekte ve yetiştirilmektedir.“Türkiye’de hemen hemen her bölgede yetişen Zeytin, eski kaynaklarda yer alan bilgilerde de belirtildiği üzre Ege Denizi ortasında bulunan Girit medeniyetinin yaşadığı Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.”
Sağlıklı şekilde tüketilebilmesi için öncelikle bilinçli olarak işlenmesi gereken Zeytin siyah ya da yeşil olarak işlenebilmektedir. Siyah ve Yeşil zeytin arasında sadece tat farkı bulunmaktadır. Besin olarak aynı olan Zeytin hasat yani olgunlaşma zamanı sebebiyel renk farklılığı göstermektedir. Hasat sonrasında dilendiği şekilde işlenerek damak tadınıza uygun olarak değerlendirilen Zeytin her bölgede farklı boyut ve şekilde işlenmektedir.
Zeytin Faydaları
Gündelik hayatımızda hemen hemen her gün tükettiğimiz besinlerin ilki olan ve içersinde bulunan sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, iyot bakımından zengin olan Zeytinde, protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri bulunmaktadır.
- Bağırsak emilimini arttırır
- Beyindeki oksidatif stres oranını azaltır
- Fazla kolestrolü giderir
- Ödemi engeller
- Sinir hücrelerini korur
- E Vitamini kaynağıdır
- Diyet Lifi özelliği bulunur
- Hafızayı güçlendirir
- Tansiyonu düşürür
- Kan basıncını kontrol eder
- Anemi hastalığını önler
- Hücreleri korur
- Mide asidi salgısını azaltır
- Şişlik ve gaz sıkışmasını azaltır
- Kalp sağlığını destekler
- Kanserli hücrelere karşı direnci arttırır
- Doğurganlık ve üreme sistemini geliştirir
- Cildin nemli kalmasını sağlar
- Beyne doyma hissini aktararak fazla tüketimi önler
- Basur tedavisinde etkilidir
- Hafızayı güçlendirir
- Saç dökülmesini engeller
- Ciltteki kırışıklıkları giderir
- Cilt hastalıklarının oluşumunu engeller