Propolis Nedir ? Propolis Nasıl Tüketilir ?

Propolis Üretimi

Bal, Arı Sütü, Polen gibi tamamen doğal bir gıda olan Propolis arıların özellikle iğne yapraklı ağaç ya da bitki türlerinde bulunan tomurcuk, gövde ve yaprak gibi kısımlarından topladıkları reçine benzeri vücutlarındaki salgı belzeri yardımı ile enzimlerin yardımıyla işleyip salgıladıkları özüttür.

Arıların yaşadıkları kovan girişlerine özenle işledikleri Propolis maddesi kovanı dışarıdan gelecek zararlı canlılara, suya, sıcağa soğuğa karşı korumaktadır. Kendine özgü bir kokusu olan Propolis maddesi yapışkan özelliğie sahiptir.

Kovanların temiz ve hijyenik kalmasını da sağlayan Propolis acı bir tada sahiptir. Eski kaynaklara göre Propolis tarihte Yunanlılar tarafından Apse hastalıklarına Mısırlılar tarafından mumyalama işlemlerinde, Asurlular tarafından da enfeksiyonla savaşıp iyileşme sürecine yardımcı olması için kullanılmıştır. Yeşilimsi kahverengi renge sahip olan Propolis Eski Yunanca dilinde ‘Şehri Savunan’ anlamına gelmektedir.

Propolis tüketiminde Arı ve arı ürünlerine karşı alerjisi bulunan kişiler doktor ya da aile hekimlerinden bilgi almalıdır. Propolis ürünün Arı ve arı ürünlerine alerjisi olanlarda olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Tüketmeden önce doktorunuzla görüşmeniz sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Propolisin en bilinen özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.

İçerik bakımından oldukça zengin bir besin destek ürünü olan ve içersinde polifenoller (flavonoidler, fenolik asit ve esterleri), terpenoidler, steroidler, aromatik asit ve esterleri, alfatik asit ve esterleri, alkoller, aldehitler, kalkonlar, ketonlar, hidrokarbonlar, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller (kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, çinko ve bakır) ve aminoasitler gibi insan sağlığı açısından oldukça önemli 300’den fazla bileşik olduğu bilinen Propolis insanların beslenmesi açısından oldukça önemlidir.

“Arılar Propolis maddesini kovandaki delikleri kapatarak özellikle kış aylarında oluşan soğuk hava ve dışarıdan gelebilecek yabancı haşerelere karşı önlem almak amacıyla kullanırlar.”

Arılar tarafından bir çok şekilde kullanılan Propolis doğru hasat zamanı geldiğinde arıcılar tarafından hasat edilmektedir. Propolis hasat etmek için Eylül ve Ekim ayları daha uygundur.

Propolis Kullanım Alanları; ilaç, kozmetik, gıda sanayii ve apiterapi merkezlerinde çokça kullanılmaktadır. Tıpta çeşitli hastalıklarda kullanıldığı bilinen Propolis çok sayıda kimyasal madde içermektedir. En kaliteli Propolis maddesinin elde edilebilmesi için arıların nektar alımının beklenmesi konusunda uyarı yapan bilim adamları her arı kolonisinin için yıllık 10 ila 300 gram arasında değişebildiğini belirtmektedir. Arılar Propolis maddesini kovanın dip tahtasına, uçuş deliği arkasına ve örtü tahtaları arasına biriktirirler.

Arı kovanlarının bulunduğu bölgenin iklim şartlarına göre değişik renk ve farklı tadlarda görülebilen Propolis 1960 yıllarında bilim adamlarının dikkatini çekmiştir. Arıların Propolis maddesini topladıkları başlıca bitkiler arasında Kestane, Kavak, Dişbudak, Huş, Söğüt ve çeşitli Erik türleri öne çıkmaktadır. Özellikle reçinenin kaynağına göre değişiklik gösteren Propolis, yumuşak, çok yapışkan ve esnek bir maddedir. Kovanlardan ha olarak toplanan Propolis maddesi kullanılmadan önce saflaştırılması gerekmektedir. Farklı ülkelerden toplanan ve farklı kimyasal maddelere sahip olduğu gözlenen Propolis maddesinde benzer biyiolojik aktivite gösterdiği bilinmektedir.

Arılar tarafından toplanan Propolis özellikle arı kolonisinin bulunduğu kovanda enfeksiyonların önüne geçmek olduğu bilinmektedir. Antimikrobiyal özelliği bulunan Propolis kovanda farklı mikroorganizmaların üremesine engel olmaktadır.

Propolis Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?
Propolis Nedir
Propolis Faydaları Nelerdir ?

Özellikle bağışıklığı güçlendirme özelliği ile öne çıkan Propolis Grip ve Soğuk Algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Bir çok reçine ve mumdan oluşan Propolis maddesi bileşenlerinin ana rolü flavonoidlerdir. Propolis maddesinde bulunan bileşenler arasında ikinci sırada kafeik veya ferulik asit gibi hidroksisinnamik gibi asitler bulunmaktadır.

Propolis Faydaları

Bağışıklık Sistemi Destekleme

Yanık Tedavisi

Yara Tedavisi

Uçuk Tedavisi

Lösemi Tedavisi

Ağız ve Diş Sağlığı

Grip ve Soğuk Algınlığı

Sindirim Sistemi Bağlı Hastalıkların Tedavisi

Solunum Sağlığı

Kanser Hastalığı

Önemli Not: Bir çok hastalığa karşı etkili koruma sağlayan Propolis maddesi Arı ve Arı ürünlerine alerjisi bulunan kişiler ve çocuklar tarafından doktor bilgisi olmadan tüketilmemelidir. Sitemizde yer alan tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici ilaç vb. nitelikte olarak uygulanmamalı ve kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir