Kestane Nedir ? Kestane Nasıl Tüketilir ?

Kestane Nedir

Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan ve Bursa Kestanesi olarak bilinen Kestane, sokak lezzetlerinin en bilinenidir. Türkiye ve Dünya’nın her yerinde tüketilen Kestane, Marmara, Ege ve Karadeniz’de yetişir.

Ağaçlarının boyu 30-35 metreye kadar ulaşan ve kuvvetli gövdeye sahip olan Kestanenin yaprakları 15-20 santim uzunluğunda ve kenarları dikenlidir. Özellikle dağlık kesimlerde yetişen ve bir çok çeşidi bulunan Kestane haşlanarak ya da halk dilinde kebap olarak bilinen mangalda, sobanın üzerinde ya da sobaların fırınında pişirilebilmektedir.

Narlıdere markası Kestane Çeşitleri doğal ortamlarında yetiştirilmektedir.

”Kestane kebap, yemesi sevap” deyiminin çokça kullanıldığı ülkemizde çokça tüketilen, sokakta Sokakta seyyar satıcılar tarafından el arabalarında satılan ve bir kültür haline gelen Kestane, kış aylarının vazgeçilmez besinlerindendir. Ülkemizde Kestane üretiminin en fazla olduğu illerin başında Aydın gelmektedir. Edinilen bilgilere göre Ege Bölgesi Kestane Üretimi konusunda % 70 oranında bir paya sahiptir. ”Önceki yıllarda Kore, Japonya, Çin ve Akdeniz iklimlerinde oldukça popüler olan Kestane üretiminin önemli kısmının Çin’de yapıldığı bilinmektedir.“.”

Doğal ve Lezzetli Kestane Çeşitleri doğal ortamlarında sağlığınıza uygun şartlarda yetiştirilmektedir.

Narlıdere

Kestane Fidanı dikiminde ortalama 12 metre dikim aralığı bırakılması gerektiği bilinmekte, bu aralığın bakımla birlikte 15 metreye uzayacağı uzaması öngörülmektedir. Erkek ve dişi olarak ikiye ayrılan ve oldukça uzun yıllar yaşayan Kestane Ağaçlarının dayanıklı olduğu ve 700 yıla kadar yaşadığı bilinmektedir. Kestane Hasat Zamanı genellikle Eylül ve Ekim aylarında yapılmaktadır. Hasat zamanı geldiğinde dikenli kabukları çatlayan ve içersindeki Kestane meyveleri yere dökülür. Dökülen kestaneler toplanarak kurutularak nemsiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilir.

“Ülkemizde hemen hemen her bölgede kolaylıkla yetiştirilebilen Kestane özellikle Akdeniz İklimi seven bir ağaç olmakla birlikte bu bölgede daha hızlı büyüe ve daha kaliteli ürün verir.” Zeytin Cinsleri her bölgede farklı olarak bilinmekte ve yetiştirilmektedir.“Türkiye’de hemen hemen her bölgede yetişen Zeytin, eski kaynaklarda yer alan bilgilerde de belirtildiği üzre Ege Denizi ortasında bulunan Girit medeniyetinin yaşadığı Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.”

Bursa Kestanesi

Küçük boyutlara sahip olmasına rağmen besinlerle dolu olan Kestane içersinde C, E ve B vitaminlerini (B1, B2, B3, B6 ve B9) içerir. Ayrıca fosfor, magnezyum, kükürt ve kalsiyum gibi diğer mineralleri de barındırmaktadır. 3 adet kestanenin 1 dilim ekmek yerine geçtiği fakat içermiş olduğu karbonhidrat sebebi ile diyabet hastalarının tüketirken porsiyon kontolü yapması uygun görülmektedir. Fıstık ve badem gibi besinlerle kıyaslandığında % 50 daha az yağ içeren Kestane özellikle hamilelik döneminde tüketildiğinde sağlıklı beyin gelişimine ve sinir sistemine katkı sağlamaktadır.

Kestane Nedir
Kestane Faydaları

Gündelik hayatımızda hemen hemen her gün tükettiğimiz besinlerin ilki olan ve içersinde bulunan sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, iyot bakımından zengin olan Zeytinde, protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri bulunmaktadır.

  • Bağırsaklara iyi gelir
  • C vitamini deposudur
  • Kolestrolü düşürür
  • Doyurucu etkisi vardır
  • Sinirleri güçlendirir
  • Kabızlığı önler
  • Lif deposudur
  • Zihinsel sağlığı korur
  • Kemik ve dişleri sağlıklı tutar
  • Vücuda enerji verir
  • Bağışıklığı güçlendirir
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Ülser ve reflü hastalıklarını azaltır
  • Erken yaşlanmayı önler
  • Kabız yapıcıdır
  • Basur ve varis memelerinin oluşmasına engel olur
  • Cildin sıkılaşmasını sağlar
  • Balgam söktürür
  • Çay şeklinde haşlanıp içilen kabukları ateş düşürür
  • Diyabet, kanser gibi hastalıkları önler
  • İltihabı azaltır
  • Beyin hücrelerini yeniler
  • Vücuttaki toksinleri arındırır
  • Unutkanlığı önler
  • Kırmızı kan hücrelerini arttırıcıdır
  • Antioksidan kaynağıdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir