Bal Nedir ? Bal Nasıl Tüketilir ?
Bitkilerin çiçeklerinden ya da meyve tomurcukları gibi diğer canlı kısımlarından salgılanan nektarın arılar tarafından alınıp yutulduktan sonra bal midesi olarak bilinen organları yardımıyla kimyasal değişime uğradıktan sonra petek denen gözlerde depolanarak olgunlaşması sonucunda doğal ve fonksiyonel bir gıda olan Bal çok faydalı bir gıdadır. Arıların topladıkları nektarları biriktirdikleri mide beslenme midesinden farklıdır.
Arılar tarafından bitkilerden ve meyve tomurcuklarından toplanarak elde edilen bal coğrafi ve botanik çeşitliklere göre değişiklik göstermektedir. Rengi, şeker dengesi ve tadındaki değişiklilkler arıların bitkilerden toplamış oldukları nektarlara değişiklik gösteren Bal %82 karbonhidrat, %17 su, %0.7 mineral madde, %0.3 protein ve vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır.
İnsan sağlığı açısından bir çok yararı bulunduğu bilinen ve en fazla tüketilen gıdaların başında gelen Balın kanser ve tümör hücrelerini bertaraf ettiği de bilinmektedir. Bunun yanı sıra Balın Faydaları arasında sindirim sistemine iyi geldiği de belirtilmektedir.
Dışarıda bitki ve çiçeklerden nektar toplayan toplayıcı arıların kovana getirerek kustukları balı alan kovandaki işçi arılar balı ortalama 20 dakika boyunca yutup kusarak kısmen sindirene kadar depolama kalitesine eriştiğinde peteklere yerleştirirler.
Mucize besinler arasında gösterilen yıllardır üzerinde bir çok araştırma yapılan ve hala devam eden çalışmalar sonucunda faydaları bulunan Bal hem ülkemizde hem de Dünya genelinde en fazla tüketilen besinlerin başında gelmektedir.
Kestane şekerinin bazı çeşitleri şerbet içinde bekletiliyor, bazıları şurupta pişiriliyor. Her hâlükârda lezzetli ve yüksek besin değerine sahip bir ürün olan kestane şekeri, yumuşak yapısıyla ağızda kolayca dağılıyor.
Klasik, çikolatalı ve buna benzer muhtelif çeşitleriyle kestane şekeri, doyumsuz bir lezzet şöleni yaşatıyor. Kestaneleri püre hâline getirip çikolatayla kaplamak da mümkün. Bu ürün, hamurumsu bir kıvama sahip oluyor.
Bal Çeşitleri
Türkiye’de Üretilen Bal Çeşitleri hakkında bilgi vermek gerekirse aşağıda bulunan Bal Çeşitleri ülkemizde sürekli olarak üretilmektedir.
- Çiçek Balı
- Çam Balı
- Narenciye Balı
- Ayçiçek Balı
- Ihlamur Balı
- Lavanta Balı
- Kekik Balı
- Kestane Balı
Öte yandan bazı kestane şekeri çeşitleri farklı kuru yemişlerle zenginleştirilebiliyor. Glikoz içermeyen kestane şekerleri de sağlıklı içeriği sayesinde gönül rahatlığıyla tercih edilebiliyor.